Ce trebuie sa stim despre cureaua de accesorii?

Acest articol va prezenta cateva informatii importante despre cureaua de accesorii, o componenta extrem de importanta in functionarea unui autovehicul.

Acest articol va prezenta cateva informatii importante despre cureaua de accesorii, o componenta extrem de importanta in functionarea unui autovehicul. Functionarea in parametrii normali a unui motor implica existenta mai multor accesorii. In principiu, fiecare motor este controlat de un calculator central ECU, care are rolul de a centraliza informatiile oferite de senzorii auto, informatii pe baza carora sunt stabilite anumite setari care permit functionarea in limite normale a motorului.

Trebuie mentionat si faptul ca, pentru ca motorul si senzorii sa functioneze corect, este nevoie ca intregul sistem sa fie alimentat cu energie electrica, energie care este furnizata de un alternator angrenat de motor prin intermediul curelei de accesorii. Trebuie sa stii si faptul ca servodirectia functioneaza gratie presiunii hidraulice generate de catre pompa de servodirectie. Aceasta pompa este angrenata la nivelul motorului prin intermediul curelei de accesorii. O curea de accesorii mai poate fi intalnita si in cazul masinilor care au in dotare clima, intrucat compresorul de clima este angrenat prin intermediul unei curele de accesorii.

In prezent, majoritatea autovehiculelor sunt dotate cu o singura curea, insa modelele mai vechi pot fi prevazute cu doua sau chiar trei astfel de elemente. Exista anumite masini prevazute cu distributie pe lant, in cazul carora pompa de apa este angrenata prin intermediul unei curele de accesorii. Prin urmare, cureaua de accesorii devine foarte importanta, intrucat daca aceasta se rupe, motorul se va supraincalzi si vom risca o defectiune tehnica majora.

Multe persoane nu realizeaza faptul ca o astfel de curea de accesorii este extrem de importanta, mai ales datorita faptului ca este folosita in mod continuu, in conditiile in care este implicata in alimentarea cu energie electrica, functionarea servodirectiei, a climei, etc.

Mai exact, a celor mai importante aspecte legate de functionarea unui autovehicul. Prin urmare, specialistii recomanda ca aceasta componenta sa fie verificata la fiecare 10.000 de km. Ideal ar fi sa verificam starea acestuia de fiecare data cand schimbam uleiul. In plus, este bine sa verificam, pe langa cureaua de accesorii si rolele de ghidare, dar si intinzatorul. 

Cum procedam daca trebuie sa verificam cureaua de accesorii?

Atunci cand verificam cureaua de accesorii trebuie sa ii evaluam starea acesteia si sa observam eventuala aparitie a unor modificari. Pentru a functiona in conditii normale, cureaua de accesorii nu trebuie sa aiba crapaturi, sa prezinte fire sau bucati care dau sa se desprinda, sa nu fie rascoapta, mai exact sa nu prezinte niciun aspect anormal si sa isi pastreze flexibilitatea. Acelasi lucru este valabil in cazul in care verificam rolele de ghidare – acestea nu trebuie sa prezinte crapaturi sau fisuri, iar rulmentii nu trebuie sa faca zgomot. Trebuie sa verificam si intinzatorul, evaluand gradul de intindere a curelei de accesorii, pentru a vedea daca permite o intindere suplimentara. 

Care este durata de viata normala a unei curele de accesorii?

O astfel de curea are o durata de viata de 80 pana la 90.000 de km. Daca este confectionata din EPDM, poate sa reziste pana la 200 mii de kilometri. In general insa, se recomanda schimbarea acestei curele in acelasi timp cu kitul de distributie – la circa 60-75 de mii de km. La 120-150.000 de km se schimba si intinzatorul, pentru a preintampina aparitia oricarei probleme.

Cum procedam daca dorim sa schimbam cureaua de accesorii?

Aceasta procedura este destul de simpla si presupune in primul rand detensionarea intinzatorului, indepartarea curelei vechi, inlocuirea cu o noua curea de accesorii si tensionarea intinzatorului. Atunci cand ne referim la schimbarea rolelor, ne putem folosi de cureaua veche pentru a desface piulita sau surubul. Astfel, se strange cureaua pe rola, se desface surubul sau piulita. In cazul in care dorim sa montam noile role, se procedeaza exct la fel, numai ca in sens invers.