Terapia cognitiv comportamentală îi ajută pe cei mici să treacă peste situațiile dificile, să se dezvolte sănătos din punct de vedere emoțional, să relaționeze mai bine cu cei din jur și să aplice ceea ce au învățat în timpul terapiei. Bazele personalității se clădesc încă din copilărie, motiv pentru care, este important că părinții să fie în permanentă atenți la posibilele probleme emoționale cu care s-ar putea confruntă aflam din site-ul https://peopledevelop.ro/ . Cu cât sunt depistate mai devreme astfel de probleme cu atât este mai ușor să fie rezolvate și nu se vor dezvoltă probleme mult mai serioase care ar putea să se transforme în tulburări de personalitate și să ii creeze copilului probleme de identitate.
Ce presupune planul pentru terapie cognitiv – comportamentala la copii si adolescenti?
Perioada copilăriei este una în care se regăsesc resurse pe care nu le poți întâlni în viață matură. Orice deprindere, bună sau rea, este mult mai ușor de asimilat și mult mai greu de schimbat. Această faza poate să fie folosită în beneficiul terapiei cognitiv comportamentale, tocmai de aceea, a te adresa cât mai rapid unui specialist poate să genereze rezultate mult mai eficiente.
Că și în cazul adulților, planul terapeutic pentru copii și adolescenți este personalizat. Fiecare individ în parte are nevoi specifice și interacționează în moduri diferite cu terapia. În cadrul terapiei, copii vor învață cum să conștientizeze legătură între emoții, senzații somatice, gânduri și comportamente. Ei vor învață să identifice unde, când și cum comportamentele lor au ajutat sau au cauzat probleme. Folosind diverse strategii, copilul împreună cu terapeutul și părintele lucrează împreună pentru schimbarea gândurilor disfuncționale și înlocuirea lor cu unele funcționale și adaptive.
Terapia nu se oprește în momentul în care se finalizează ședința deoarece copilul va continuă să lucreze pe cont propriu și va avea teme pentru acasă, teme care vor fi discutate ulterior în cadrul ședințelor. Uneori vor avea nevoie și de ajutorul părinților pentru a putea să identifice și să înregistreze informațiile esențiale.
Implicarea părinților, un factor important în atingerea rezultatelor cheie
Părinții sunt și ei implicați în procesul terapeutic iar la finalul fiecărei ședințe, părintele va ști de la terapeut care este evoluția problemelor. Uneori părinții vor trebui să facă o serie de schimbări, la rândul lor, motiv pentru care este posibil să primească sfaturi, sugestii și chiar training parental.
Pentru a facilita schimbarea în bine a copiilor părinții trebuie să fie cât mai deschiși pentru a colabora cu terapeutul și să respecte recomandările acestuia. Numai prin a lucra împreună se vor putea obține rezultate benefice și copii vor putea să își regăsească echilibrul emoțional. Există posibiltatea că părinții să aibă nevoie de terapie în cazul în care problemele sunt prea mari și îngreunează comunicarea dintre părinte și copil. Este important de reținut faptul că deși, implicarea familiei în rezolvarea problemelor copilului este importantă, terapia cognitiv – comportamentală susține și responsabilizarea celor mici.
Prin intermediul terapiei cognitiv – comportamentale copii și adolescenții învață cum să fie mai responsabili și mai idependenti, astfel încât să poată avea o viață normală și să se bucure de fiecare clipă.