Cum se poate diversifica un portofoliu de investiții?

Diversificarea portofoliului de investiții este foarte recomandată, deoarece oferă protecție împotriva fluctuațiilor pieței. Dacă intenționați să vă diversificați portofoliul de investiții, atunci luați în considerare alocarea activelor. Mixul claselor de active din portofoliul pe care îl dețineți este unul dintre cei mai importanți factori care determină performanța. Dacă dețineți titluri individuale, este indicat să luați în considerare un portofoliu diversificat de acțiuni interne cu capitalizare mare și mijlocie. Pentru a investi în clasele de active potențial mai volatile, inclusiv acțiuni internaționale, piețe emergente și cu o capitalizare mică, este recomandată o investiție diversificată, cum ar fi un fond mutual sau fonduri de investiții, care pot contribui la gestionarea riscului. Deși diversificarea portofoliului de investiții nu poate să garanteze un profit și nici nu poate să prevină o pierdere, contribuie la o mai bună performanță în timp.

Iată și alte strategii prin care vă puteți diversifica în siguranță portofoliul de investiții:

Alocarea sectorială

Odată ce v-ați diversificat portofoliul de investiții în funcție de clasa de active, puteți lua în considerare diversificarea în sectoarele majore de piață și apoi în subsectoarele industriale. Această mișcare este cu atât mai recomandată, deoarece ciclurile economice și șocurile pieței pot afecta industriile în mod foarte diferit. Pentru a minimiza riscurile pe care vi le asumați, luați în considerare tendința prețului unei acțiuni de a crește sau de a scade în raport cu piața. Încercați să dețineți un mix echilibrat pentru a beneficia de o performanță constantă în timp.

Investiți pe termen lung

Fie că vă concentrați banii în fonduri de investiții, că dețineți un portofoliu de acțiuni aflat la început de drum sau că deja vă diversificați portofoliul de investiții, este recomandat să adoptați o viziune investițională pe termen lung, asta însemnând să analizați toate aspectele având în vedere următorii 3-5 ani. Nimeni nu poate prezice cu exactitate cum va evolua piața. De exemplu, un investitor care a ratat cele mai bune 10 zile de piață prezintă randamente semnificativ mai mici în comparație cu un investitor care a investit pe toată perioada, inclusiv în perioadele de volatilitate ale pieței. Prin urmare, aplicați o strategie de investiții care să vă îndeplinească obiectivele financiare.

Efectuați ajustările necesare

Din când în când, poate fi necesar să vindeți o acțiune pentru a menține o diversificare adecvată între sectoare sau pentru a limita supraconcentrarea pe o anumită poziție sau într-un anumit sector. Schimbările semnificative ale activității unei companii pot fi, de asemenea, un motiv pentru a vinde. Pe măsură ce vă schimbați obiectivele investițiilor de-a lungul timpului, puteți, de asemenea, să vă ajustați acțiunile pe care le dețineți pentru a vă îndeplini cerințele de venit sau pentru a se conforma cu propria toleranță la risc.