Copiii trebuie stimulați de la o vârstă fragedă pentru a fi creativi, pentru a învăța să găsească soluții la probleme, pentru a deveni independenți și pentru a-și îmbunătăți comunicarea cu ceilalți. Ca urmare a jocurilor, mai simple sau mai complexe, cei mici pot descoperi că au anumite talente sau afinități spre activități specifice, cum ar fi muzica, desenul sau sportul.
Iată cum poți stimula creativitatea micuțului tău, chiar și cu ajutorul jucăriilor! Recomandările de mai jos includ produse simple, ușor accesibile oricărui părinte. Există activități pe care unii copii le preferă, alții nu, însă doar prin experimentarea cât mai multor jocuri pot descoperi ce este pe placul lor.
1. Creioane cerate
Cei mici descoperă culorile la o vârstă destul de fragedă. Cu toate acestea, reușesc să folosească creioanele colorate doar atunci când deprind abilitatea de a-și coordona mâinile. Creioanele colorate sunt excelente pentru copiii de toate vârstele, însă pot fi mai dificil de manevrat de cei mici. Astfel, varianta cerată oferă o ușurință mai mare micuțului Picasso, acesta putând să deseneze fără a depune efort în manevrarea instrumentului de scris. În plus, culorile sunt mai vii și mai diverse.
2. Carioci
Din aceeași categorie, cariocile au poate cel mai mare succes în cazul copiilor preșcolari. Ai însă grijă atunci când le alegi. E important să optezi pentru produse care nu conțin substanțe toxice și care nu sunt permanente.
Există multe tipuri de markere pentru diferite tipuri de artă (markere normale, markere lavabile, tip stilou, markere subțire, varf gros, etc.). Poți începe cu carioci cu vârful rotund, care nu necesită prea multă precizie în trasarea liniilor, pentru ca apoi să faci trecerea la cariocile cu vârf subțire.
3. Acuarele
În ceea ce privește pictura, se aplică aceleași cerințe în ceea ce privește criteriile de siguranță. Analizează cu grijă tipul de acuarele, pentru ca acestea să nu conțină substanțe chimice. În cazul copiilor mici, de sub 3 ani, te poți aștepta la multiple accidente, iar pentru a evita petele de culoare pe covor, este util să configurezi o zonă specială pentru pictură.
4. Blocuri de desen și caiete de colorat
În general, este preferabil ca cei mici să deseneze/coloreze/scrie pe blocuri de desen și caiete, dar nu va fi o surpriză pentru niciun părinte să găsească pereții pictați. Pentru a atrage atenția și curiozitatea copiilor, optează pentru cărți de colorat cât mai atractive, cu coperți interesante, care să suscite interesul pentru desen.
5. Cretă colorată
Poți transforma curtea casei într-un adevărat centru de artă. Partea bună este că e nevoie doar de ploaie pentru a curăța urmele de cretă de pe asfalt, astfel încât cei mici pot da frâu liber imaginației. Desenele crute, față de variantele prezentate anterior, au marele avantaj de a-i determina pe copii să petreacă timp afară, în aer liber.
6. Instrumente muzicale
Fie că sunt reale sau versiuni în miniatură, instrumentele muzicale sunt o variantă excelentă de a oferi copiilor posibilitatea de a-și exprima stările și sentimentele. Muzica este terapeutică, îi ajută pe copii (și nu numai) să își dezvolte inteligența emoțională și, de ce nu, să ăși descopere noi talente.
Pentru a alege jucăriile potrivite pentru copii de orice vârstă, fă o vizită în magazinul online bekid.ro.