De ce cremele anti-aging nu au efect

Vând companiile cosmetice produse ambalate frumos, însă exagerând în ceea ce privește acțiunea lor asupra pielii?


Există pe piață noi creme anti-îmbătrânire pentru piele care pretind că te pot întineri și te fac să arăți de parcă ai urmat un tratament de rejuvenare facială într-un cabinet medical.

Însă cât adevăr sau exagerare este în asta? Vei afla asta în curând de la unul dintre cei mai reputați doctori.

Dacă ești preocupată de îngrijire, sunt șanse destul de mari să fi văzut pe Youtube sau Facebook diverse recenzii sau reclame cu creme sau seruri anti-aging de ultimă generație care promit să atenueze ridurile.

Moda cu cremele cu tot felul de ingrediente „miraculoase”, precum venin de șarpe, viperă sau albină sau extract pur de melc a trecut. Realitatea a scos la suprafață exagerarea de marketing a acestor produse. Prin simplul fapt că mulți clienți au folosit aceste produse și nu au văzut niciun efect spectaculos. De fapt, nici unul moderat nu au văzut.  

Dacă acum câțiva ani ne luau ochii creme cu venin sau extracte de melci, în prezent este o cu totul nouă modă, cea cu creme și seruri cu peptide. Unele dintre aceste produse cosmetice fac promisiuni mari.  Unele dintre ele chiar menționează pe etichetă că au efect de Botox. 

Dacă ești sceptică cu privire la noile ingrediente uimitoare care promit întinerirea, nu ești singura. Cum ar putea o cremă să acționeze la fel ca terapia PRP sau ca o procedură de lifting facial cu cel mai pur și concentrat acid hialuronic precum Profhilo? Adică cu niște terapii care acționează în stratul mediu al pielii și pentru care un doctor trebuie să se  specializeze ani la rândul? 

Nu este surprinzător că unii medici pun la îndoială și afirmațiile și promisiunile.
 

Iată ce spune dr. Marsha Gordon, vicepreședinta departamentului de dermatologie la Mount Sinai School of Medicine din New York City:
„Concluzia este că, dacă aceste creme ar putea face același lucru ca o procedură medicală, ar fi medicamente și nu cosmetice – și de asta trebuie să ții cont atunci când te decizi dacă să încerci sau să cumperi”, 


„Este o mare diferență între ceea ce se întâmplă sub piele și ceea ce se întâmplă deasupra pielii. Nu am văzut nicio dovadă concludentă până acum că cele două pot fi comparabile.” 

Însă aceste luări de poziții ale unor medici nu par să descurajeze companiile să producă noi și noi produse anti-îmbătrânire. Mai nou, tehnologia cu peptide pare să fi acaparat atenția internetului.

De exemplu, au fost lansate seruri cu o hexapeptidă, (cunoscută și sub numele de „argirelină”). Aceste seruri promit că au un compus care poate avea efect similar unei injecții de umplere a ridurilor cu acid hialuronic și unei injecții cu Botox.

De peste 30 de ani s-a dovedit că Botoxul funcționează, și încă nu doar pentru riduri, ci și pentru multe afecțiuni medicale. În cazul ridurilor, o face prin distrugerea unei proteine care e ​​implicată în eliberarea unui neurotransmițător care face ca mușchii să se contracte și să formeze riduri.

Complexul cu argirelină încearcă să imite aceeași acțiune a Botoxului prin blocarea acțiunii proteinei. Însă acesta nu distruge proteina, așa cum face Botoxul, ci pur și simplu o împiedică să se conecteze la celulă și să activeze contracția musculară. Rezultatul final, după spusele celor care l-au testat este se apropie de efectul tratamentelor profesionale medicale, însă doar modest.

Și este oarecum și firesc, pentru că Botoxul este un compus care inhibă neurotransmițătorii, dar trebuie injectat cu precizie. Ar fi puțin înspăimântător să credem că am putea obține același efect aplicând o cremă pe toată fața. 

Nu e niciun dubiu că produsele de îngrijirea pielii precum cremele și serurile sunt importante pentru îngrijirea pielii de zi cu zi. Însă nu trebuie să te aștepți ca niște produse cosmetice să aibă efectul de întinerire pe care îl promovează. Și asta pentru că serurile și cremele nu pot acționa în profunzimea pielii. 

De la creme te poți aștepta să încetinească procesul de îmbătrânire a pielii. Însă nu să te întinerească cu 10-20 de ani, așa cum fac procedurile injectabile cu acid hialuronic sau Botox.