Iata o lista scurta de beneficii pentru lectura
Charles W. Eliot, presedinte al faimoasei universitati Harvard declara cu ani in urma “Cartile sunt prietenii cei mai linistiti si constanti, consilierii cei mai accesibili si intelepti si profesorii cu cea mai multa rabdare.” Si azi, acest citat ne “vorbeste” si ne incurajeaza, cu atat de multa intelepciune, sa nu renuntam la lectura. Daca te-ai intrebat care sunt beneficiile de a citi sau vrei sa motivezi pe cineva apropiat sa investeasca mai mult timp in aceasta indeletnicire, articolul de astazi iti va fi de folos!
1. Cititul reduce stresul
O universitate din Sussex a descoperit că lectura este mai bună și mai rapidă decât alte metode, (precum ceaiul sau muzica) pentru a calma nervii tulburati. Daca sunteti interesati de cifre, aflati ca puteți reduce stresul cu 68% in doar șase minute de citire “in liniste”.
Deci, puneti deoparte câteva minute în fiecare zi pentru a vă pierde în lumea imaginară a unei carti si a scapa de grijile apasatoare.
2. Te ajuta sa iti imbunatesti abilitatile de scriere
Dacă aveti o profesie care implica scrisul sau faceti asta dintr-un hobby (precum ar fi bloggingul), lectura este esențială pentru a vă îmbunătăți meseria. Puneți mâna pe ziare, reviste, romane, articole sau orice vă interesează. Dacă nu cititi regulat, s-ar putea să rămâneti fără idei și să va chinuiti să scrieti, fiindu-va foarte greu sa legati cuvintele si propozitiile intre ele.
3. Lectura te face mai empatic
Înțelegerea stărilor mentale/emotionale ale celor din jur este o abilitate crucială in era in care traim. Prin empatie avem relații sociale complexe – lucru ce caracterizează societățile umane. Astfel, ne este mai usor sa ințelegem ce credințe și dorințe detin alti oameni si cum difera acestea, de la persoana la persoana.
Acest beneficiu se obtine in special prin ficțiune – prezentandu-se o lume imaginară, puteți experimenta o relație din viața reală cu personajele. Aici, ințelegem acțiunile personajelor din punctul lor de vedere (intern), intrând în situațiile prin care trec și in mințile lor, mai degrabă decât a pastra doar o vedere exterioară, precum o avem de obicei, in viata reala.
4. Pentru o memorie mai buna
S-a dovedit ca inca din primii ani de viata, cititul este un antrenament mental cei ne îmbunătățește memoria. Până când devenim adulti, creierul nostru dezvoltă milioane de căi neuronale pentru procesarea și folosirea informațiilor stocate. Putem astfel sa rezolvam problemele in mod rapid și sa executam sarcini de rutină cu puțin efort mental. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne multumim cu “cat am citit deja” – altfel, creierul nostru nu va mai primi nicio stimulare. Trebuie să depunem un efort conștient, astfel încât să se dezvolte în continuare. Asadar… mana pe carte!
Lectura îți provoacă mintea și formează noi căi neuronale, rupandu-ti astfel astfel rutina uzată. Incheiand tot cu un citat (precum am inceput), putem sa ne amintim de vorbele lui Maryanne Wolf, un neurolog cognitiv care afirmă că „ființele umane nu s-au născut niciodată pentru a citi. Actul de citire ne oferă un buton unic de pauză pentru înțelegere și perspectivă” în comparație cu vizionarea unui film sau ascultarea muzicii.
Ai avut parte de suficienta motivare? Daca da, este timpul sa cumperi niste carti noi, potrivite tie sau celor din jur – le gasesti aici, in libraria Goldbooks.ro!