Doua trasaturi importante ale actualizarii Windows-ului 11 22H2 de anul acesta

Articolul iti prezinta doua trasaturi esentiale ale actualizarii Windows-ului 11 22H2 din luna mai 2022. Ma voi referi in articol la necesitatea conectarii la contul de utilizator Microsoft si la functii noi de securitate si setari noi prestabilite precum caracteristicile Smart App Control si Memory Integrity.

Windows-ul 11 s-a imbunatatit semnificativ de la lansarea sa din octombrie. Astfel ca Microsoft a emis un flux constant de actualizari de aplicatii regandinte, eliminari de erori si actualizari ale interfetei cu utilizatorul.

Totusi actualizarile anuale importante ale Windows-ului sunt inca de baza. Ele constituie modalitatea prin care Microsoft face cele mai importante schimbari aspectului Windows-ului 11 si caracteristicilor de sub carcasa. In mai anul acesta, stirile au relevat ca Microsoft isi finalizeaza munca la ceea ce a fost lansat in cele din urma ca Windows 11 versiunea 22H2. Versiunea 22H2 constituie cea dintai actualizare anuala a Windows-ului 11.

In cazul in care ai instalat Windows 10 si vrei upgrade la Windows 11 poti solicita asistenta noastra. Un tehnician IT de la Proreparatii te va ghida remote sau la domiciliul tau pentru a realiza acest upgrade. Echipa Proreparatii iti ofera astfel servicii profesionale de instalare Windows 11. Tehnicienii nostri iti pot realiza si o estimare de pret instalare Windows 11 atunci cand soliciti acest lucru vizitand site-ul nostru la https://www.proreparatii.com/lista-de-preturi.

Conectare necesara la contul Microsoft al utilizatorului

Versiunea Home a Windows-ului 11 (si a unora dintre editiile urmatoare de Windows 10) a avut nevoie de o conexiune la internet si o conectare la contul Microsoft al utilzatorului in timpul configurarii. Astfel, compania a stimulat utilizatorii sa se inglobeze in profunzime in sistemul Microsoft.

Procesul acesta are cateva avantaje printre care:

  • Criptarea automata a discului local si backupul cheii de recuperare.
  • Conectarea fara parola.
  • Accesul usor la programele si serviciile din Microsoft Store precum Microsoft 365 si PC Game Pass.
  • Sincronizarea datelor pentru programe ca OneDrive si Edge.

In cazul in care nu utilizezi aceste optiuni, vrei sa te conectezi ulterior sau poate sa ramai cu un cont local bun in stilul clasic atunci cand ai ajuns la desktop.

Aceasta optiune nu a existat pentru versiunile Pro ale Windows-ului, care ti-ar permite totusi sa faci un cont local daca nu te-ai conectat la Internet pe parcursul instalarii. Aceasta varianta se opreste in versiunea 22H2 a Windows-ului 11, care cere un cont Microsoft, indiferent de versiunea de Windows pe care o folosesti. De asemenea, configurarea te indeamna si sa te inscrii pentru PC Game Pass, pe langa Microsoft 365, care credem ca este ceva nou pentru aceasta versiune de Windows.

Singura deosebire evidentiata oficial de la aceasta regula este daca selectezi optiunea „munca sau scoala” in timpul instalarii in loc de varianta „utilizare personala”. Aceasta selectie iti permite sa te conectezi cu contul Microsoft de la serviciu sau de la scoala, daca ai unul, in loc de un cont personal Microsoft. Insa daca vrei numai sa iti faci un cont local sau daca este necesar sa configurezi un calculator fara conexiune la Internet, nu este disponbila o modalitate simpla pentru a realiza asta.

Aceasta regula se aplica doar noilor instalari de Windows si nu te va afecta daca realizezi upgrade la un calculator care are deja Windows-ul instalat.

Functii noi de securitate si setari noi prestabilite

Cerintele de securitate esentiale ale Microsoft in Windows 11 nu se vor modifica in actualizarea 22H2. Secure Boot, TPM 2.0 si un CPU compatibil reprezinta tot ce vei avea nevoie pentru a merge prin verificarile de potrivire, iar pentru calculatoarele ce nu realizeaza aceste cerinte, poti inca sa treci peste acele verificari in aceeasi modalitate. Insa Microsoft suplimenteaza inca o caracteristica noua de securitate si modifica valorile prestabilite pentru o caracteristica facultativa.

Caracteristica noua este Smart App Control. Aceasta pune un alt strat superior caracteristicii SmartScreen ce incearca sa te notifice inainte de a executa un program posibil rau intentionat. Microsoft utilizeaza certificate de cod „sau un model AI pentru incredere in programe”. Comportamentul oricarui nou program executat este verificat in concordanta acestui model si, daca programul are un comportament pe care modelul il percepe ca fiind rau intentionat, Windows-ul il va bloca sa se execute. Smart App Control functioneaza la inceput intr-un mod de evaluare pentru a observa daca poate rula fara a te impiedica cu activitatile tale normale. Atunci cand programele de care ai nevoie in mod normal declanseaza Smart App Control, acesta se va dezactiva automat.

Contrar altor functii ale Windows-ului 11, Smart App Control nu poate fi activat si dezactivat dupa cum doreste utilizatorul. El este pornit in mod standard pentru orice instalare noua a Windows-ului 11 22H2, dar daca il dezactivezi sau actualizezi o instalare Windows existenta, acesta se va dezactiva definitiv. Nu avem informatii precise despre cat timp ruleaza in modul „evaluare” inainte de a hotari sa se activeze sau sa se dezactiveze. Insa, acest fapt se poate testa mai mult in prezent si de cand Windows 22H2 a fost lansat oficial in luna mai.

Amanunte despre caracteristica de integritate a memoriei in Windows 11

Microsoft ajusteaza, totodata, comportamentul initial al caracteristicii de integritate a memoriei, ce constituie nomenclatura prietenoasa cu utilizatorul de la Microsoft pentru integritatea codului protejat prin hipervizor (HVCI). Cu toate ca nu trebuie obligatoriu pentru a rula Windows 11, acum vei observa un semn de avertizare in aplicatia Windows Security si pictograma aferenta daca integritatea memoriei este dezactivata. Activarea optiunii va opri avertismentul, chiar daca poti alege sa il inchizi fara a activa caracteristica integritatea memoriei. Caracteristica poate influenta performanta, desi rezultatul este insignifiant daca ai un procesor pe lista suportata in Windows 11.

In Windows 10 si editiile existente ale Windows-ului 11, Memory Integrity este in mod normal dezactivata in mod prestabilit, exceptand situatia in care o instalezi pe un calculator nou. Astfel, in prezent Microsoft enumera procesoarele Intel de a 11-a generatie, procesoarele Zen 2 AMD si Qualcomm Snapdragon 8180 ca esentiale pentru activarea automata. Cand am realizat instalare curata a Windows-ului 11 22H2 pe un laptop de testare, am vazut cum Windows-ul 11 22H2 a activat automat Memory Integrity pe un laptop cu un procesor Intel de a 8-a generatie. Acest lucru semnifica faptul ca Microsoft va activa functia in mod standard pe o gama mai larga de calculatoare compatibile.

Pana acum, Microsoft a activat aceasta utilitate doar in mod standard pentru instalari noi, si mai putin pentru instalari de upgrade. Ne asteptam ca aceasta situatie sa ramana identica pentru Windows 11 22H2, desi nu vom cunoaste asta pana cand Microsoft isi va actualiza documentatia.

Concluzie si asistenta noastra tehnica

Specialistii IT ai Proreparatii te sprijina atat la instalarea Windows-ului 11 pe un calculator nou cat si la upgrade-ul la Windows 11 de la un sistem de operare anterior acestuia. Asistenta IT pe care Proreparatii o ofera se refera atat la asistenta remote cat si asistenta IT on-site la sediul tau. Totodata, echipa Proreparatii realizeaza servicii software si hardware atat pentru clienti particulari cat si pentru firme. Serviciile hardware de reparatii calculatoare sector 3 prin Proreparatii le realizam la domiciliul clientilor sau la sediul nostru. Cu serviciile de reparatii calculatoare ne adresam si clientilor din intreg Bucurestiul si judetul Ilfov.