Asemenea plantelor, organismul nostru are nevoie de LUMINA.
Daca plantele se ofilesc in absenta acesteia, metabolismul nostru scade, iar functiile incetinesc. Din fericire, exista o metoda prin care putem suplini lumina zilei: fototerapia (luminoterapia – terapia care vindeca).
De cand exista fototerapia?
Inca din Antichitate, lumina a fost folosita pentru virtutile sale. Recent insa, un grup de cercetatori de la Institutul Sanatatii Mentale din SUA au avut o idee indrazneata – daca oamenii sunt mai deprimati atunci cand lumina soarelui le lipseste, de ce sa nu fie permanent expusi la lumina? Ei au facut un experiment pe un prieten, un barbat de 63 de ani, care trecea printr-o depresie profunda in fiecare an odata cu venirea iernii. Mai intai au confectionat un aparat de captare a luminii dintr-o cutie din metal, acoperita cu un ecran protector din plastic care filtra ultravioletele. In cutie erau bagate niste tuburi speciale. Astfel a luat nastere prima lampa de luminoterapie.
Ce afectiuni se vindeca prin luminoterapie?
Ani mai tarziu, luminoterapia a devenit tratamentul de baza al depresiei sezoniere. Pentru a intelege cum functioneaza acesta terapie, este important sa cunoastem mai intai mecanismul biologic normal in perioada anului in care avem suficienta lumina solara, declara Dr.Vanessa Youness.
Hipotalamusul nostru, situat in creier, interpreteaza nivelul luminii, iar atunci cand acesta scade declanseaza secretarea unui hormon (melatonina) care ne pregateste organismul pentru somn. De aceea, atunci cand lumina este insuficienta, in timpul sezonului rece si a zilelor ploioase si intunecate de toamna si primavara, secretia melatoninei este excesiva, provocand ceea ce numim depsresie sezoniera.
Scopul luminoterapiei este sa regleze nivelul producerii de melatonina din organism, in ciuda unei luminozitati naturale scazute. Luminoterapia, numita si fototerapie, consta in expunerea zilnica, timp de o jumatate de ora – 10 000 lux pana la doua ore – 2 500 lux, la o lampa speciala de luminoterapie. Lampile de luminoterapie trebuie sa aiba un aviz medical si sa respecte anumite standarde de calitate.
Luminoterapia este folosita in tratarea depresiilor sezoniere, dar si a dereglarilor ceasului biologic sau a problemelor cauzate de diferentele de fus orar sau de munca in tura de noapte. Ea da rezultate si in tratarea tulburarilor de somn (insomnie si oboseala cronica) si a despresiilor postnatale.
Persoanele cele mai afectate de absenta luminii sunt femeile si copii, precum si cei a caror munca se desfasoara in spatii iluminate artificial.
Astfel de activitati sunt munca de birou si cea in spatiile comerciale. O alta categorie de persoane afectate sunt bolnavii spitalizati si batranii care nu pot iesi la lumina soarelui.
Pentru activitati in aer liber si luminoterapie din plin, echipa YOUness WELLness Clinic, o clinica holistica, imbratisata de padure, a conceput o varietate de activitati in aer liber care sustin aceasta terapie.