Ghid de cumpărare a unui filtru de apă

Recent, o investigație asupra apei de la robinet, realizată de organizația de știri Consumer Reports-Guardian din SUA a arătat că 118 din 120 de locații testate din S.U.A. aveau cantități detectabile de plumb, arsenic sau PFAS peste nivelurile maxime recomandate de CR. PFAS sunt substanţe chimice care provoacă probleme majore de sănătate. Aceste sisteme de apă prelevate au deservit peste 19 milioane de oameni.

O modalitate de a scăpa de substanțele dăunătoare din apă este filtrarea acesteia. Filtrele de apă nu numai că protejează împotriva substanţelor dăunătoare, ci și pot da un gust mai bun apei. Cele mai mari plângeri legate de apa potabilă se referă la gust și miros. Astfel, se pot testa aroma și mirosul apei cu ajutorul filtrului de apă ulcior, a filtrului de apă montat sub chiuvetă şi a celor montate pe robinet.

 Pe lângă filtrele de apă pentru frigider, cele mai populare sunt filtrele ulcior. Acestea purifică apa de la robinet de clor şi de alte substanțe dăunătoare. Sunt ușor de utilizat, nu necesită instalare și ocupă spațiu puțin. Majoritatea acestor filtre de apă au un preț redus, acesta variind între 200 şi 250 de RON.

Filtrele de sub chiuvetă sunt mai scumpe, variind între 400 şi 2.000 de RON. Pot fi montate discret sub dulap și filtrează un volum mai mare de apă la un debit mai mare. Acestea pot necesita instalații sanitare personalizate sau modificări ale chiuvetei sau blatului pentru dozatorul de apă. Filtrele apă montate sub chiuvetă reprezintă o opțiune mai bună.

Cum testează CR filtrele de apă

Filtrele de apă ulcior se testează prin stabilirea timpului necesar de finalizare a filtrării unui litru de apă la intervale multiple. De asemenea, se poate măsura dacă debitul unui filtru încetinește şi dacă da, cu cât.
 
Dacă un producător susține că un ulcior îndeplinește standardele NSF/ANSI pentru îndepărtarea anumitor dăunători, cum ar fi clorul și plumbul, atunci pot fi verificate ambele variante. NSF International și American National Standards Institute dezvoltă standarde de filtrare.
 
De asemenea, se poate verifica afirmația privind reducerea aromei și a mirosului prin adăugarea apei cu compuși care pot da acesteia un gust neplăcut. Un grup de degustători profesioniști poate evalua cât de mult succes au filtrele în eliminarea acestor arome și mirosuri.
 
Filtrele de sub chiuvetă pot fi testate măsurând cât de eficient pot îndepărta ele gustul şi mirosul. Acest lucru se poate realiza printr-o probă cu apa de control creată de CR. Apoi se compară apa de control cu ​​apa filtrată. După filtrarea unui litru de apă se determină debitul acesteia. Dacă filtrul este înfundat, debitul apei va scădea. De asemenea, se verifică dacă plumbul şi clorul au fost îndepărtate.
 
Un CCR poate stabili nivelurile de substanțe dăunătoare din apă și modul în care acestea se compară cu standardele de apă potabilă ale EPA.
Sistemele publice de alimentare cu apă care furnizează apă pentru 100.000 sau mai multe persoane trebuie să posteze, cu regularitate, rapoartele privind calitatea apei. Aceia care folosesc apă din fântână, nu vor avea un CCR, deoarece EPA nu reglementează fântânile private. În acest caz, se pot consulta Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru informații despre testare și tratament.
 
Raportul privind calitatea apei oferă informații despre apa din localitatea respectivă. Dacă o locuință a fost construită înainte ca țevile fără plumb să fie mandatate în 1986, un test este cel mai bun mod de evaluare a calității apei de la robinet. Conform EPA, nu există un nivel sigur de expunere la plumb.
 
În studiul CR-Guardian, aproape fiecare probă de testare a avut niveluri măsurabile de PFAS, care sunt legate de boli grave. Mai mult de 35% au depășit pragul maxim de siguranță specificat de oamenii de știință CR și alți experți în sănătate.
 
PFAS, găsit în sute de produse de uz casnic, reprezintă o preocupare tot mai mare. Cel puțin 2.300 de comunități din 49 de state au apă potabilă contaminată cu PFAS, conform unei analize realizată de Environmental Working Group. Până acum, EPA nu a stabilit o limită legală aplicabilă pentru PFAS în apa potabilă.

Alegerea corectă a unui filtru de apa

Testele realizate filtrelor ulcior au constatat că toate modelele îndepărtează eficient clorul, iar patru modele pot elimina plumbul. Toate filtrele de sub chiuvetă din clasificarea CR îndeplinesc standardul strict de eliminare a plumbului și a clorului.
Odată ce se știe ce conține apa de la robinet, se va alege un filtru care să se potrivească cel mai bine nevoilor fiecăruia. Laboratoarele terțe care certifică produsele conform standardelor NSF includ CSA Group, Underwriters Laboratories (UL) și Water Quality Group (WQA), așa că este posibil ca pe ambalaj să existe şi aceste sigilii de certificare.
Toate filtrele ulcior dețin filtre apa robinet care trebuie înlocuite periodic pentru a funcționa eficient. De asemenea, aceste modele au şi un indicator al duratei de viață a filtrului, o caracteristică la îndemână care avertizează când este necesară schimbarea filtrului.
Filtrele ulcior reprezintă una dintre cele mai utilizate alegeri, dar există și alte sisteme de filtrare a apei.
Au un aspect modern și compact care nu ocupă prea mult spațiu. Se utilizează foarte ușor, obținându-se o apă curată şi bună la gust datorită sistemului eficient de filtrare.
Filtrele de apă cresc nivelul pH, adaugă minerale organismului şi oferă apei un gust şi miros plăcut.
 

Spread the love