V-ați întrebat vreodată cum se face că în ceea ce privește nișa de videochat există mereu open jobs? Acest domeniu pare că sfidează efectiv piața muncii și detronează multe din conceptele standard pe care le avem vis a vis de piața muncii din țară.
Mai mult decât atât, estimările din anii trecuți arată că nișa de videochat a înregistrat sume colosale, afacerile de acest tip fiind estimate la peste 130 de milioane de euro. Când vine vorba de locuri de munca videochat totul este legal, angajările sunt cele tipice ca în cazul oricărui alt tip de job. Așadar, sunt plătite și taxele aferente. Ori asta înseamnă că undeva în jurul sumei de 20 de milioane de euro ajung anual la bugetul de stat, sub formă de taxe și impozite.
În topul țărilor în care practica videochatului este o meserie bănoasă se numără și SUA sau Marea Britanie, dar nici România nu este mai prejos.
Cerințe de angajare
În acest domeniu cerințele sunt oarecum surprinzătoare. Nu este relevantă neapărat experiența. Chiar dacă experiența în domeniu ar există, fiecare studio de profil are propriile sale reguli. Tocmai de aceea unii au în vedere, încă de la angajare, să ofere training. Spre exemplu, Prime Studios cu pagina de prezentare Prime-studios.ro prezintă oferta de angajare și nu omite să sublinieze partea de training.
Cele care ar urma să facă parte din echipa aceasta sunt ghidate încă din prima lor zi de activitate. Sunt ajutate să învețe mai mult limba engleză, încât să susțină conversații interesante cu membrii. Publicul țintă este cel de peste hotare.
Sunt minime cerințe de a ști limba engleză și de a utiliza un pc. De restul se ocupă ei, asumându-și să învețe tot ce ține de baza acestui domeniu, sprijinind evoluția modelelor. Cele care petrec mai multe ore în online sunt răsplătite nu doar cu venituri consistente, ci și cu premii extra – decontarea unor servicii medicale, operații estetice sau city break-uri.
Piața de videochat din România, una fructuoasă
Analiștii spun că piața de videochat cunoaște un trend ascendent, ce se menține astfel de mai bine de 5 ani. Previziunile sunt dintre cele mai optimiste, este de așteptat să continue la fel.
În România datele oficială arată că sunt 100.000 de modele, adică tinere care lucrează în studiouri de acest tip. Cât despre numărul angajatorilor de profil, vorbim în medie de 3.000 de studiouri.
Domeniul continuă să se dezvolte. Puțini știu realmente cum funcționează totul. Modelele sunt cele care susțin conversații cu membrii, dornici să împărtășească gândurile lor. Altfel spus, cei în cauză sunt mai degrabă interesați de partea de conversație din toată această poveste.
Totodată, studiourile de profil mizează pe fete tinere și dezinhibate, dar dornice să fie apreciate în mediul online de membrii platformelor de profil. Fidelizarea este un atu pentru acestea. De asemenea, nu există un standard anume în ceea ce privește aspectul modelelor. Nu este neapărat necesar să aibă 90-60-90. Unele sunt modele glamour, arată impecabil și în plus au cultură generală vastă și astfel conversațiile cu ele sunt interesante de fiecare dată.