Decorarea camerei copilului este o activitate care implică o mulţime de sentimente, de la emoţie, nerăbdare, bucurie şi uneori, chiar, până la nesiguranţă şi îngrijorare. Aceste sentimente sunt cât se poate de normale şi fiecare părinte le experimentează, atunci când pune pe primul loc fericirea, sănătatea şi confortul copilului său.
Dacă a venit momentul să alegi unul sau mai multe paturi pentru copii, îţi recomandăm să citeşti în continuare şi să descoperi câteva aspecte care iti pot usura alegerea, şi în acelaşi timp, să te ajute să iei o decizie care să îi ofere celui mic un somn odihnitor noapte de noapte.
Cum aleg cel mai bun pat pentru copii
Alegerea patului potrivit pentru cel mic trebuie să fie bazată pe o serie de aspecte, de la materiale, elemente de siguranţă, utilitate şi până la design şi estetică. Dar hai să îţi povestim mai în detaliu despre fiecare în parte:
- Materiale
Nu credem că este o surpriză pentru nimeni faptul ca toate materialele folosite în fabricarea unui pat, au un impact extrem de mare asupra rezistenţei acestuia. Prin urmare, dacă materialele folosite sunt de o calitate superioară, rezultatul final va fi cu siguranţă unul durabil, stabil, rezistent, iar aspectul va fi unul armonios, care se va păstra o perioadă îndelungată de timp.
Pe piaţă vei putea găsi mai multe variante, la preţuri diferite. Însă, atunci când vine vorba despre cadrul patului cele mai populare opţiuni sunt:
- Cadrul din lemn masiv – avantajul acestui tip de cadru este dat de rezistenţă îndelungată, dar şi de aspectul cald.
- Cadrul din metal – paturile ce au un cadru metalic sun la fel de rezistente precum cele realizate din lemn masiv, ele nu scârţie şi rezistă extrem de bine în timp.
- Cadrul din PAL – PAL-ul este un material accesibil, iar acest lucru se va reflecta şi în preţul final al patului. Mai precis, paturile din PAL sunt mai ieftine, au o rezistenta destul de bună, fiind disponibile într-o gama variata de culori, dimensiuni şi forme.
- Vârsta celui mic
Chiar dacă tu eşti cel care va lua decizia finală, asta nu înseamnă că nu trebuie să îl implici şi pe cel mic. Este important ca el să îşi aleagă patul, îl poţi îndruma către opţiunile deja alese de tine şi îl poţi lăsa să îşi aleagă culoarea şi modelul preferat. Astfel, cel mic va merge la culcare ştiind că el şi-a ales patul şi îi va face plăcere să îl folosească. De asemenea, vârsta lui îţi va oferi indicii extrem de utile în alegerea patului, precum: greutatea pe care patul trebuie să o susţină, elementele de siguranţă care trebuie alese, dimensiunile şi aşa mai departe.
- Dimensiunile patului
Aşa cum îţi spuneam şi puţin mai devreme, dimensiunile patului se aleg în funcţie de vârsta celui mic, dar şi de înălţimea lui. Dacă doreşti ca patul să fie folosit pentru o perioadă mai lungă de timp, nu ar fi rău să alegi un pat ceva mai mare. Însă, nu este recomandat ca dimensiunea acestuia sa fie potrivita pentru un adult, mai ales dacă spaţiul din cameră este mic.
- Salteaua patului
Un alt aspect extrem de important în alegerea unui pat este reprezentat de saltea. Este drept faptul ca exista modele de paturi care nu vin cu salteaua inclusă, fiind nevoie sa o achiziţionezi separat. Însă, dacă ai găsit un model care are salteaua inclusă, trebuie să te asiguri că aceasta este de calitate şi că îi va asigura micuţului tău tot confortul pentru un somn liniştit şi odihnitor în fiecare noapte.
- Aspectul patului
Atunci când vine vorba de aspect, trebuie să ştii că ai la dispoziţie o multitudine de posibilităţi. Dacă vorbim despre un bebeluş, vei alege un pat cu multe elemente de siguranţă. Dacă facem referire la un copil cu vârsta de până la 7 ani, vei alege un pat cu tematică animată, iar in cazul unui adolescent, poti alege un pat cât mai mai simplu, dar în acelaşi timp, unul care se încadrează în tendinţele actuale.
- Spaţiile de depozitare
Spaţiile pentru depozitare sunt extrem de importante. În ele poţi depozita atat pilota, cat şi pernele, inclusiv o buna parte din hainele copilului. Acest lucru te va ajuta să menţii camera aerisită şi îi va oferi celui mic mai mult spaţiu pentru a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi.