Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale mainii. Dar, deoarece aceasta boala are multe dintre simptomele gasite la alte probleme de sanatate, uneori este diagnosticata gresit. Iata, in randurile urmatoare, care sunt cele doua afectiuni care sunt adesea diagnosticate gresit ca sindrom de tunel carpian.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune cauzata de compresia nervului median in incheietura mainii. Nervul median se deplaseaza prin antebrat pana la incheietura mainii printr-un pasaj ingust cunoscut sub numele de tunel carpian.
Afectiunea poate provoca amorteala, furnicaturi si durere in maini si degete, in special in primele patru degete ale mainii (degetele I-IV sunt inervate de nervul median). Desi boala se poate ameliora de la sine in cateva luni, prin odihna, daca simptomele se agraveaza, este posibil sa fie nevoie de tratament.
Dupa cum se estimeaza, sindromul de tunel carpian este mai frecvent la femei decat la barbati si tinde sa apara la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 – 50 de ani.
De ce este sindromul de tunel carpian diagnosticat gresit deseori?
Motivul pentru care STC este adesea diagnosticat gresit este ca impartaseste multe simptome cu alte afectiuni. Simptomele sindromului de tunel carpian, cum ar fi amorteala, furnicaturile, durerea si dificultatile de prindere, sunt gasite si la alte boli ale mainii.
Care sunt afectiunile frecvent confundate cu sindromul de tunel carpian?
O afectiune care este deseori diagnosticata gresit ca sindrom de tunel carpian este artrita reumatoida. Artrita poate afecta toate degetele, in timp ce STC afecteaza doar primele patru degete ale mainii (mai exact, policele, aratatorul, mijlociul si prima jumatate a inelarului). O alta diferenta cheie este ca STC tinde sa fie mai suparator noaptea, in timp ce simptomele artritei pot aparea oricand. Prin urmare, desi au simptome in comun, exista cateva diferente intre cele doua afectiuni. De cele mai multe ori, artrita rematoida este confundata cu STC in stadiu incipient.
O alta afectiune care are simptome similare cu cele ale sindromului de tunel carpian este tendinita de Quervain, cunoscuta si sub numele de maladia de Quervain sau sindromul de Quervain. Ambele pot provoca furnicaturi, amorteala si durere in degete. Cu toate acestea, la tendinita de Quervain, care este de fapt o inflamatie dureroasa a tendoanelor incheieturii mainii, durerea este localizata la baza degetului mare si apare sau creste in intensitate la miscarea acestuia. De asemenea, pacientii care se confrunta cu maladia de Quervain resimt dimineata un fenomen de “dezruginire” a policelui. Asta inseamna ca miscarea degetului mare este mult mai dificila dimineata decat in restul zilei.
Acestea sunt doar doua dintre afectiunile care sunt adesea diagnosticate gresit ca sindrom de tunel carpian. De aceea este extrem de important ca la aparitia primelor simptome sa apelezi la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii pentru a obtine un diagnostic precis si un tratament corect.
Vrei sa afli mai multe despre sindromul de tunel carpian? Intra pe site-ul celor de la Vitta Clinic!