Cum te recuperezi dupa un atac de cord

Cum iti revii dupa un atac de cord?

In ziua de azi, avem la dispozitie mai multe tipuri de terapie medicala si informatii despre modul in care ne putem recupera cat mai bine si mai repede dupa un atac de cord. Majoritatea pacientilor stau in spital aproximativ o saptamana sau mai putin dupa un astfel de eveniment.

La intoarcerea acasa, ai nevoie, inainte de toate, de odihna si relaxare. Revenirea la toate activitatile normale, inclusiv la munca, poate dura de la cateva saptamani pana la 2 sau 3 luni, in functie de starea ta de sanatate.

Poti fi considerat recuperat complet atunci cand te poti intoarce la activitatile normale. Acest lucru va depinde de cat de activ ai fost inainte de atacul de cord, de severitatea atacului si de raspunsul corpului tau la acesta. Te vei recupera mai repede daca eviti stresul, daca mananci sanatos si daca te odihnesti bine.

O anumita forma de miscare este, de asemenea, importanta. Ar trebui sa cresti treptat nivelul de activitate fizica, dupa cum iti recomanda medicul. Multe spitale si clinici ofera programe de reabilitare cardiaca ce includ planuri de exercitii fizice, modalitati de a reduce si de a face fata stresului, tratamente suplimentare si informatii despre alimentatie. Programele de reabilitare cardiaca iti ofera, de asemenea, sansa de a vorbi cu alti pacienti si de a-ti impartasi preocuparile, problemele si sentimentele.

Pacientii care au suferit un atac de cord trebuie sa analizeze indelung stilul lor de viata si sa ia decizii care sa le imbunatateasca sanatatea. Cei care fumeaza ar trebui sa se lase imediat de acest obicei nociv. Este posibil sa fie nevoie sa faci modificari in dieta ta alimentara si sa incepi un program de exercitii fizice care sa fie aprobat de medicul tau. Totodata, poate fi nevoie sa iti analizezi locul de munca, responsabilitatile si eventual sa faci cateva modificari in acest sens. Revenirea la vechiile obiceiuri poate duce direct la un alt atac de cord, poate mortal.

O persoana care supravietuieste unui atac de cord ramane expusa riscului de probleme cardiace viitoare. De asemenea, poate avea nevoie de interventii chirurgicale de bypass, interventii coronariene percutanate sau medicamente pentru a reduce riscul unui alt atac de cord.

Indiferent de ce actiuni iei dupa un atac de cord, sanatatea ta viitoare depinde in mare masura de respectarea sfaturilor profesionistilor in domeniul sanatatii, inclusiv de schimbarea stilului de viata si de administrarea medicamentelor conform instructiunilor.

Dieta in stil mediteranean

Mai multe studii au descoperit ca dieta in stil mediteranean bogata in ulei de masline si alte grasimi nesaturate sanatoase este benefica pentru pacientii care au suferit un infarct miocardic, scazand riscul de a avea un alt atac de cord, un accident vascular cerebral si de a dezvolta o alta problema cardiaca.

Daca vrei sa afli mai multe despre modul in care te poti recupera dupa un infarct, poti consulta blogul celor de la Centrul Medical Misca.