Diferentele dintre fizioterapie si kinetoterapie – iata ce trebuie sa stii!

Kinetoterapia si fizioterapie sunt discipline diferite. Totusi, ceea ce nu trebuie sa uiti este faptul ca acestea se completeaza. In timpul unui plan de tratament aferent kinetoterapiei este posibil, dupa caz, sa beneficiezi si de anumite tipuri de terapiei din sfera fizioterapiei. Pana la urma, nu conteaza care tip de terapie este mai util sau mai bun – conteaza ca pacientul sa aiba parte de rezultatele dorite intr-un mod eficient si sanatos.

Citeste in continuare pentru a afla care sunt diferentele dintre kinetoterapie si fizioterapie!

Ce este kinetoterapia?

Kineoterapia, asa cum o prezinta si numele, este un tip de terapie care se realizeaza prin miscare – motiv pentru care este deseori numita si gimnastica medicala. Fundatia kinetoterapiei este reprezentata de exercitii fizice diverse, pentru fiecare parte a corpului si pentru fiecare afectiune de care un pacient poate suferi.

Acest tip de terapie este unul special deoarece nu exista planuri de tratament identice. Fiecare pacient, in functie de afectiunea de care sufera si mai ales intensitatea durerii, beneficiaza de un plan de tratament complet personalizat. Astfel, reactia la recuperare este una instant – exercitiile vor suferi modificari de indata cum sunt observate primele rezultate, astfel incat recuperarea este realizata intr-un mod eficient, sanatos, dar mai ales rapid.

Un alt aspect esential al kinetoterapiei consta in faptul ca aceasta poate fi realizata asupra oricarei persoane, indiferent daca prezenta unei afectiuni sau dureri este confirmata sau nu. De altfel, kinetoterapia este cunoscuta pentru ca ajuta la mentinerea unei stari de bine – atunci cand este practicata frecvent.

kinetoterapie

Ce este fizioterapia?

Fizioterapia, asa cum o prezinta si numele, este bazata pe utilizarea agentilor fizici in tratamentele si recuperarea medicala – printre acesti agenti se numara undele magnetice, caldura (temperatura), precum si electricitatea (in cadrul terapiei TECAR).

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de fizioterapiei este drenajul limfatic – desi terapia de tip TECAR si electrostimularea devin din ce in ce mai cunoscute si pe teritoriul Romaniei.

Fizioterapia are ca tinta principala oasele si afectiunile aferente, precum si tesuturile moi si articulatiile pacientului. Astfel, agentii fizici au rolul de a spori mobilitatea, de a preveni inflamatiile, dar si de a relaxa corpul. Poti observa cum fizioterapia si kinetoterapia se completeaza – pe cand una este bazata pe miscare si exercitii fizice de intensitate variata, cealalta are in vedere utilizarea de agenti fizici pentru a stimula si relaxa anumite parti ale corpului.

Asadar, dupa o sesiune intensa de kinetoterapie, un tratament tipic fizioterapiei iti poate fi recomandat. Acesta este si motivul principal pentru care clinica la care apelezi ar trebui sa iti poata pune la dispozitie ambele tipuri de terapie – evitand astfel drumurilede la o clinica la alta.

In general, in timpul recuperarii medicale, vei beneficia cu siguranta de amebele tipuri de terapie. Atunci cand vrei pur si simplu sa-ti imbunatatesti starea de bine, kinetoterapia este de regula de ajuns – doar daca nu suferi de dureri severe sau cronice care trebuie tratate cat mai repede.

Daca vrei opinia expertilor, contacteaza chiar acum clinica Atletico Kinetic – servicii profesionale de kinetoterapie, fizioterapie si recuperare medicala!