Reteta usoara – 7 pasi simpli pentru a face o paine cu maia lichida

Pentru producerea unei paini gustoase, brutariile folosesc de foarte multe ori maia lichida. Aceasta este caracterizata de gustul si textura exceptionale pe care le aduce produselor de panificiatie.

Maiaua este de fapt un ecosistem viu produs prin amestecarea apei cu faina, rezultata din fermentarea acidifianta a acestor doua ingrediente, ce ofera produselor de panificatie mai multe proprietati benefice. Descopera-le in randurile ce urmeaza!

Este usor de digerat

Produsele de panificatie cu maia lichida sunt supuse unui proces mai complex de fermentatie, iar amidonul din faina este descompus in timpul dospirii aluatului, deci inainte sa ajunga in stomac. Asta inseamna ca sistemul digestiv depune mult mai putin efort pentru a digera, deci intestinul lucreaza mai putin. Maiaua este un mediu propice pentru bacteriile beneficie corpului.

Are un indice glicemic mai mic

In comparatie cu alte tipuri de produse de panificatie, cele care contin maia, datorita fermentarii prin care este descompus amidonul, au un indice glicemic mai mic, deci nu au un efect atat de puternic asupra indicelui glicemic.

Nu contine conservanti

Produsele de panificatie in care a fost folosita maia lichida ca si agent de crestere nu au nevoie de adaos de conservanti, deoarece contin acid acetic, care previne in mod natural dezvoltarea mucegaiurilor. Astfel, produsele cu maia sunt mai „curate” in comparatie cu cele in care au fost folositi alti agenti de crestere.

Daca vrei sa te bucuri de aceste beneficii, iti propunem o reteta simpla si rapida de paine cu maia lichida!

Ingrediente:

  • 400 g faina alba de grau
  • 250 ml apa
  • 170 ml maia lichida
  • 15 g miere
  • 10 g sare

Instructiuni:

1. Amesteca toate ingredientele impreuna pana se formeaza aluatul. Lasa-l la odihnit, acoperit, timp de 15 minute pentru ca faina sa se hidrateze, iar legaturile de gluten sa inceapa sa se formeze.

2. Daca folosesti un mixer cu suport, utilizeaza accesoriul carlig si framanta aluatul timp de 5 minute. Daca framanti manual, timpul in care lucrezi aluatul va fi mai lung – de 10 pana la 15 minute. La final vei obtine un aluat elastic si usor lipicios.

3. Transfera aluatul intr-un bol uns cu ulei, astfel incat sa nu se lipeasca, si lasa-l la odihnit timp de 3 ore. In acest timp, din ora in ora, pliaza aluatul aducand partea exterioara spre interior.

4. Dupa a doua crestere, aseaza o foaie de hartie speciala pentru copt intr-o tava si presara faina din abundenta peste aluat. Modeleaza o bila si pune aluatul pe hartia de copt cu partea neteda in sus. Lasa-l la odihnit inca o ora.

5. Preincalzeste cuptorul la 220°C. Inainte de a baga painea la cuptor, pune un recipient cu apa in partea de jos a cuptorului pentru a forma abur.

6. Cu un cutit foarte ascutit sau o lama cresteaza aluatul pe diagonala pentru a-i controla cresterea.

7. Coace painea timp de 30-40 minute, pana formeaza o crusta aurie. Scoate painea pe un gratar si las-o la racit timp de cel putin 30 de minute inainte de a o taia.

Pe langa faptul ca este o alternativa mai sanatoasa, painea cu maia lichida are si un gust foarte bun. Ce ai putea dori mai mult?

Lesaffre Romania este un producator si distribuitor de agenti de crestere cu peste 150 de ani experienta in domeniu. Pregateste produse de panificatie delicioase cu ajutorul drojdiilor si maialelor profesionale!