Top 5 Erori Comune pe care le Fac Noii Motociclisti si Cum sa le Eviti

Sa fii un motociclist nou vine cu o doza generoasa de entuziasm, emotie si o mica portie de frica, chiar si atunci cand ai facut o scoala de soferi foarte buna, cum este scoala de soferi Brasov categoria A, instructorulTau.  Indiferent cat de pregatit esti, inceputul este plin de erori. Unele dintre ele sunt inofensive, iar altele pot fi cu adevarat periculoase.  Iata 5 erori comune pe care le fac noii motociclisti si cum sa le eviti, pentru a te bucura de drum in mod sigur si responsabil.

1. Subestimarea importantei echipamentului de protectie

Primul lucru pe care il fac multi motociclisti debutanti este sa subestimeze importanta echipamentului de protectie. Casca, manusile, jacheta de motocicleta, pantalonii si incaltamintea speciala nu sunt doar accesorii, sunt elemente esentiale de siguranta. Echipamentul de protectie poate face diferenta intre o cadere neplacuta si o leziune grava sau chiar mortala. Inainte de a te urca pe motocicleta, asigura-te ca esti echipat corespunzator.

2. Neglijarea intretinerii motocicletei

A doua eroare comuna este neglijarea intretinerii motocicletei. O motocicleta bine intretinuta nu este doar mai placuta de condus, ci si mai sigura. Asigura-te ca iti verifici regulat franele, anvelopele, lantul si lumini. De asemenea, verifica nivelul de ulei si starea bateriei. E important sa efectuezi verificari periodice si sa rezolvi eventualele probleme inainte sa devina grave.

3. Conducerea prea rapida pentru nivelul de experienta

Adrenalina vitezei este una dintre placerile motociclismului, dar pentru un motociclist debutant, viteza poate fi deopotriva seducatoare si periculoasa. Este esential sa iti iei timpul pentru a invata cum sa controlezi motocicleta la diferite viteze si in diverse conditii de drum. Incepe cu o viteza la care te simti confortabil si mareste-o treptat, pe masura ce iti imbunatatesti abilitatile.

4. Nerespectarea regulilor de circulatie

Regulile de circulatie exista pentru a ne proteja pe toti, inclusiv pe motociclisti. Ignorarea acestora este o greseala grava si periculoasa. Este esential sa intelegi si sa respecti toate regulile de circulatie, inclusiv semnalele de circulatie, limitarile de viteza, drepturile de prioritate si semnalele celorlalti participanti la trafic. Intelege ca regulile se aplica tuturor – indiferent de vehiculul pe care il conduci.

 

5. Necunoasterea limitelor proprii si ale motocicletei

In calitate de motociclist nou, poate fi tentant sa te lasi purtat de entuziasm si sa te avanti in situatii care iti depasesc nivelul de competenta. Fie ca este vorba de o curba prea stransa sau de o viteza prea mare, aceasta eroare poate avea consecinte grave. Intelege-ti abilitatile si limitele si nu forta lucrurile. De asemenea, cunoaste si respecta limitele motocicletei tale. Nu toate motocicletele sunt la fel si este important sa intelegi capacitatea si limitarile specificului model pe care il conduci.

6. Excesul de incredere

 

O alta eroare frecventa este excesul de incredere. Este natural sa te simti mai increzator pe masura ce iti imbunatatesti abilitatile, dar excesul de incredere poate duce la neglijarea sigurantei si a regulilor de circulatie. Chiar si cei mai experimentati motociclisti pot avea accidente, asa ca nu lasa niciodata increderea sa iti estompeze judecata.