Beneficiile drojdiei uscate pentru aluat si cateva retete pe care sa le incerci

Fie ca esti un bucatar iscusit si iti place sa gatesti pentru familia ta, fie ca ai o brutarie cu ale carei produse proaspete imbogatesti ziua trecatorilor, trebuie intotdeauna sa ai la indemana drojdie uscata! Aceasta este folosita in diverse retete care pot fi adaptate in functie de preferintele familiei sau clientilor tai.

Iata 3 retete pe care trebuie sa le incerci neaparat daca vrei sa folosesti drojdia uscata pe care o ai pe raft! Dar, inainte de asta, iti spunem de ce drojdia este atat de importanta in cresterea aluatului!

Ce rol are drojdia in cresterea aluatului?

Drojdia este un organism eucariot care face parte din regnul ciupercilor. Exista mai multe tipuri de drojdie care trebuie folosite corespunzator. Drojdia uscata, de exemplu, are un termen de valabilitate mai lung, nu trebuie pastrata la frigider si trebuie activata in apa calduta inainte de a fi incorporata in aluat. Sa nu uitam ca exista si drojdia uscata instant care nu trebuie reactivata. Aceasta se adauga direct in compozitie!

Odata ce este reactivata si amestecata cu faina, drojdia uscata pune in functiune un proces numit fermentatie. Ce se intampla mai exact? Raspunsul este simplu! Drojdia activata elimina dioxid de carbon. Bulele care apar sunt blocate in aluat, motiv pentru care acesta creste, dublandu-si volumul!

Pizza

Pizza este o solutie perfecta pentru o seara de weekend in care planificati sa petreceti timpul in familie, uitandu-va la un film sau, pur si simplu, bucurandu-va de compania celor dragi.

Secretul unei pizza savuroase este, desigur, aluatul. Iar secretul unui aluat gustos si pufos este, desigur, drojdia! Se stie ca drojdia uscata este perfecta pentru prepararea unui aluat. Ai nevoie doar de faina, apa calduta, drojdie uscata si foarte putin zahar.

In timp ce lasi aluatul la dospit si oferi drojdiei timpul necesar pentru a-si face efectul, pregateste ingredientele pe care vrei sa le adaugi. Pentru ca e o pizza facuta in casa, poti fi oricat de creativ/a doresti si sa aduagi orice ingrediente vrei tu!

Focaccia

Daca nu vrei sa pregatesti o pizza, trecem la alt fel de mancare italian la fel de gustos – focaccia! Pentru a pregati aceasta paine italiana, ai nevoie de apa calduta si zahar pentru a activa drojdia, precum si de faina, ulei de masline si sare. Trebuie sa obtii un aluat fin si sa-l lasi la dospit pana isi dubleaza volumul. Intre timp, alege ce ierburi vrei sa folosesti pentru a-i da gust. Daca vrei, poti sa pregatesti si branza sau alte ingrediente cu care sa umpli focaccia.

Cand aluatul a crescut destul, intinde-l pe o tava de copt, acopera-l cu ulei de masline, ierburile alese si putin usturoi. Lasa focaccia la copt pana se rumeneste!

Scovergi de post

Daca esti in cautarea unei retete de post, aceasta poate fi chiar pe placul tau! Ai nevoie doar de 500 de grame de faina, 320 mililitri de apa, 50 de grame de zahar si 10 grame de drojdie uscata. Vei avea nevoie si de foarte putina sare.

Toarna apa calduta intr-un bol peste care vei adauga drojdia uscata si zaharul. Trebuie sa le amesteci foarte bine pentru ca drojdia sa se activeze cum trebuie.

Ulterior, adauga faina si sarea. Amesteca bine pana se formeaza aluatul, apoi framanta-l timp de 10 minute, pana devine suplu, putin lipicios si elastic.

Lasa aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul, imparte-l in cate bucati vrei tu, apoi prajeste bucatile in ulei incins pe ambele parti. Dupa ce scorvergile sunt gata, nu uita sa le lasi pe un prosop de hartie care va absorbi uleiul!

Nu ezita sa contactezi echipa Lesaffre Romania pentru a avea parte de cele mai bune tipuri de drojdii pentru afacerea ta!