Majoritatea consideră că dacă “ți-ai plombat o măsea” – spus popular….. – atunci gata, ai terminat-o cu dentistul sau, mai rău, cu îngrijirea dinților. Că doar ți-ai pus plomba, nu? Pentru că o mare parte dintre pacienții cabinetelor stomatologice nu reușesc să aibă grijă așa cum trebuie de lucrările și de tratamentele pe care le au, cu implicații ulterioare adeseori piperate, în acest articol vom aborda cinci greșeli pe care le faci în necunoștință de cauza și îți impacteaza sănătatea orală și buzunarul.
Ce înseamnă plombe?
Sau ce se întâmplă când dentistul “plombează măseaua”.
- Plombele dentare reprezintă tratamentul dentar pe care pacienții îl asociază cel mai des cu stomatologia.
- Plombă dentară sau obturația dentară cum este ea denumită științific, acționează că un înveliș protector ce previne pătrunderea bacteriilor într-o zonă anterior lezată, bine-înțeles după ce au fost îndepărtate cele deja prezente în acea zona.
- În același timp reface forma și funcția dintelui respectiv astfel încât să te poți bucura de toate mâncărurile preferate.
Greșeală 1: Consideri că lipsa durerii înseamnă și lipsa unei probleme.
Numeroase afecțiuni dentare, mai ales când ai obturații, sunt lipsite de dureri în stadiile incipiente, fiind cauzate de afecțiuni precum bruxism. La momentul apariției durerii, este posibil că nervul să fie deja afectat și să necesite o intervenție endodontica. Adică de scoatere a nervului. Astfel dintele se va devitaliza, iar posibilitatea apariției altor complicații ulterioare crește. Acest lucru îți impacteaza costul ulterior al tratamentelor.
Greșeală 2: crezi în mituri. Consideri că durata de viață a unei plombe dentare e nelimitată.
Obturația dentară depinde de cum este îngrijită. Cu atenția necesară, plombă rezistă chiar și 20 de ani deși noi vă recomandăm să o verificați periodic la un cabinet stomatologic. Adesea, însă, apariția cariei secundare determină înlocuirea plombei, acest lucru impactand, din nou buzunarul. Despre onorariile din stomatologie găsești detalii aici, de la implant dentar preț și până la detartraj.
Greșeală 3: ai tratamente vechi sau foarte vechi și consideri că plombele de amalgam nu prezintă niciun risc.
Motivul pentru care plombele de amalgam sunt periculoase este faptul că pot fi ușor modificate sau tocite de băuturi fierbinți sau acidulate și de bruxism. Pentru sănătatea întregului organism recomandăm înlocuirea plombelor de amalgam, realizate din 50% mercur cu plombele din ceramică sau compozit fotopolimerizabil
Greșeală 4: ignori profilaxia și crezi că un dinte plombat este imun cariilor.
Dintele plombat este la fel de susceptibil cariilor precum un dinte natural. Totul depinde de cum este îngrijit. Periajul corect se realizează timp de 2-3 minute, cu mișcări verticale, pe fața interioară și exterioară a dintelui. Ai grijă și de spațiile interdentare, folosind ață dentară. Ai grijă de gingii și de implanturi folosind dușul bucal.
Greșeală 5: ai un stil de viață care pune în pericol sănătatea dentară în general – alimentație, alcool, fumat. Alcoolul, fumatul și unele alimente întrețîn mediul acid în cavitatea orală, ceea ce presupune o acțiune constanța corozivă asupra smalțului. În timp, pe principiul încetul cu încetul se fabrică oțetul, smalțul este afectat și încep să se dezvolte carii…