Dacă locuiești la casă și deții o gospodărie mare, probabil, te-ai confruntat deja cu nevoia de a suda ceva prin jurul casei tale. Poate ai făcut un balansoar pentru copii sau nepoți, poate ai sudat ceva la o fântână sau un puț sau poate ai avut nevoie de această operațiune în unul dintre proiectele tale din garaj. Indiferent de proiectul la care te angajezi, primul și cel mai important aspect ar trebui să fie legat de siguranța ta și a celor cu care lucrezi. Un factor cheie în te simți în siguranță atunci când te hotărăști să apelezi la acest procedeu de lipire a materialelor, este deținerea echipamentul potrivit. Sudarea este o activitate potențial periculoasă, deci este important să te asiguri că ai uneltele și echipamentele de siguranță potrivite.
Iată de ce echipamente ai nevoie atunci când vrei să te apuci de sudat!
Cel mai important aspect pe care ar fi indicat să îl iei în considerare atunci când începi să sudezi este tipul de sudură pe care intenționezi să o faci. Diferitele procese de sudare necesită echipamente diferite. Cel mai bine este să începi cu procesul clasic de sudură și apoi să te extinzi, treptat, spre procese mai complicate de a suda.
Sudura WIG este cel mai frecvent tip de sudură și este utilizată pentru proiecte ușoare, cum ar fi repararea unor elemente de mici dimensiuni sau fabricarea unor piese de dimensiuni reduse. Pentru acest tip de sudură, vei avea nevoie de o mașină de sudură WIG, o cască de sudură și mănuși de sudură. Găsești astfel de echipamente pentru sudura aici, pe Micul-fermier.ro.
Dacă intenționezi să te apuci de sudat materiale grele și de dimensiuni mari, cum ar fi îmbinarea grinzilor de oțel, va trebui să utilizezi un proces mai puternic, cum ar fi sudarea prin lipire sau sudarea TIG. Sudarea prin lipire necesită o mașină de sudură specială, o cască de sudură și tije de sudură. De asemenea, la procedeul de sudură TIG ai nevoie și de echipamente mai specializate, cum ar fi o lanternă Tig și tije de umplere. Pe micul-fermier.ro găsești extrem de multe accesorii și unelte perfecte pentru, aproape, orice tip de sudură.
În plus față de aparatul de sudură TIG, ar trebui să iei în considerare și investiția într-un echipament de siguranță suplimentar pentru a te proteja în timpul sudării. Acest echipament suplimentar poate include o jachetă de sudură și mănuși de sudură, împreună cu o cască de sudură și, neapărat, ochelari de protecție. De asemenea, ar trebui să te asiguri că porți cămașă și pantaloni cu mânecă lungă pentru a împiedica scânteile să îți poată deteriora pielea.
În cele din urmă, vei avea nevoie de câteva instrumente pentru a te ajuta să faci treaba în mod corespunzător. Acestea pot fi, depinzând de tipul de sudură și de proiect, o clemă de sudură, un ciocan de sudură și/sau o perie de sârmă. Peria de sârmă este utilizată pentru a curăța metalul înainte de sudare, iar ciocanul de sudură este utilizat pentru a lovi arcul.
Dacă dorești să începi să sudezi la anumite proiecte de prin gospodăria ta, este important să te asiguri că ai la dispoziție echipamentul de siguranță potrivit pentru acea lucrare. Investiția în unelte corecte și în siguranța ta ar fi indicat să primeze!
sursa foto: pexels.com