Persoanele care au un IQ mare se bucură adesea de vieți mult mai împlinite, caracterizate de experiențe grozave și de un nivel mai ridicat de satisfacție. Există o legătură foarte puternică între cât de mare este IQ-ul unei persoane și cât de împlinită se simte. IQ-ul este cel care determină o persoană să își stabilească noi obiective și să le ducă la îndeplinire. În general, inteligența stagnează din absența obiectivelor sau din prostul obicei de a nu le îndeplini pe cele pe care vi le-ați propus. Atunci când nu vă propuneți noi obiective, foarte curând veți ajunge la sentimente de inutilitate și chiar de depresie. Când nu mai simțiți că aveți un scop în viață, tristețea și depresia vă pot încolți cu ușurință. Prin urmare, este necesar să vă mențineți IQ-ul cât mai mare, iar pentru a face asta, puteți să adoptați mai multe modalități care au fost dovedite științific că ne ajută să devenim mai inteligenți.
Iată câteva activități care îmbunătățesc rapid funcția cognitivă:
Praticați exerciții cardio
Încercați să ajungeți la sală cel puțin o dată pe săptămână. Iar dacă exercițiile la sală nu vă sunt pe plac, puteți oricând să alergați în parc, să vă implicați în alte exerciții fizice sau, dacă nu ați mai fost activ de multă vreme, puteți încerca mai întâi să vă plimbați în ritm alert. Drumețiile reprezintă iarăși o formă foarte bună de exercițiu cardio. Conform specialiștilor, exercițiile cardio practicate în mod regulat sunt deosebit de importante din punct de vedere cognitiv. Creierul nostru este ca o grădină plină cu flori, iar exercițiile fizice ne trezesc creierul și îl ajută să fie mai receptiv și mai vioi.
Meditați în fiecare zi
Sunt foarte multe motive pentru care meditația este recomandată persoanelor de toate vârstele. Mai ales dacă ați observat că în ultimul timp vă este foarte greu să vă concentrați asupra unui singur lucru, atenția vă este distrasă mereu sau v-ați obișnuit să procrastinați chiar și cele mai simple sarcini, cu atât mai mult meditația vă va ajuta. Meditația funcționează excelent în cazul tuturor persoanelor tocmai pentru că îmbunătățește capacitatea de memorare. Deoarece meditația ne antrenează să revenim mereu la momentul prezent și să fim conștienți de respirația noastră, memoria noastră procedurală se îmbunătățește. Cu alte cuvinte, ne va fi mai ușor să revenim la o stare de concentrare. Astfel, putem învăța mai multe lucruri și mai rapid, putem finaliza într-un timp mai scurt sarcinile, ne putem dezobișnui de procrastinat, iar viața noastră va deveni mai plăcută.
Citiți mai multe cărți simultan
Multe persoane sunt înclinate să creadă că este necesar să citească cărți de cultură generală pentru a avea un IQ mai mare. Cărțile de cultură generală pot, într-adevăr, să contribuie la un scor IQ mai mare prin simplul fapt că vă determină să interacționați cu tot felul de culturi care vă sunt străine. Noutatea este deosebit de importantă pentru un creier sănătos, pentru un IQ mare și pentru o viață mai împlinită. Prin urmare, cărțile de cultură generală îndeplinesc multiple funcții, și anume vă îmbunătățesc IQ-ul prin prisma noutăților la care vă expun creierul și vă ajută să vă însușiți cunoștințe despre alte culturi. O altă modalitate prin care vă puteți îmbunătăți IQ-ul presupune să citiți cărți diferite simultan. Cheia pentru a vă înmulți cunoștințele și pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a învăța este perseverența. În loc să citiți doar o singură carte despre un anumit subiect, încercați să citiți mai multe cărți.
Vă puteți alimenta cu cărți noi la prețuri accesibile dintr-o librărie din București, urmând apoi să vă dezvoltați o rutină de citit. Încercați să vă țineți de această rutină de citit timp de 90 de zile. De ce 90 de zile? Deoarece specialiștii sunt convinși că orice persoană își poate stabili noi obiceiuri în 90 de zile, nu în 21 de zile și nici în 66 de zile. De regulă, sunt necesare 30 de zile pentru a vă stabili noi obiceiuri și 90 de zile pentru a stăpâni și pentru a vă însuși complet acele obiceiuri. Angajându-vă într-o misiune de lectură timp de 90 de zile, veți învăța foarte multe lucruri despre un anumit subiect și veți dobândi obiceiul de a citi în profunzime, nu superficial. Ca rezultat, vă veți îmbunătăți IQ-ul și întreaga viață.