
Durerea în articulații (artralgie) este un simptom de care se plâng frecvent atât tinerii, cât și persoanele din generațiile mai în vârstă. Această durere aduce un disconfort semnificativ: împiedică mișcarea, nu permite o muncă normală și o odihnă completă.
Cauzele durerii în articulații:
- Încărcătura fizică. Durerea care apare după distracții active, plimbări lungi, activități sportive intense este de obicei ușoară și trece după o scurtă perioadă de odihnă sau după administrarea unor pastile pentru durerea articulară. De obicei, această artralgie este un fenomen normal, nu este periculoasă și nu necesită consultația unui medic.
- Traume. În urma acestora, pot fi afectate cartilajele, ligamentele sau capsula articulară. Semnele de traumatizare a țesuturilor includ nu doar dureri constante la mișcare și în repaus, dar și roșeață a pielii și umflarea zonei afectate. Administrarea unui medicament analgezic în caz de lovituri, întinderi sau luxații este de obicei necesară ca prim ajutor.
- Artrite. Acestea sunt inflamații ale țesuturilor articulațiilor. De obicei, artrita afectează articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, mai rar articulațiile genunchiului, cotului și altele. Artrita poate fi semnalată prin prezența durerii constante, dificultății de mișcare (rigiditate) a articulațiilor și umflarea țesuturilor din jurul articulației, iar pielea de deasupra articulației poate deveni roșie. Artritele pot fi cauzate de diferite motive, iar pentru identificarea acestora și stabilirea unei terapii optime este necesar un examen de specialitate. Un medicament bine ales pentru durerea articulară poate ajuta la ameliorarea stării pacientului și reducerea sindromului durerii.
- Artroze (osteoartroze). Este o afecțiune gravă în care sunt afectate toate elementele articulațiilor: cartilajele, capsula articulară, ligamentele și mușchii din jur. În cazul artrozei, pacientul simte durere atât la mișcare, cât și în repaus, iar mușchii adiacenți devin tensionați. Ulterior, articulația începe să se deformeze, iar mobilitatea acesteia scade, cu un semn caracteristic fiind rigiditatea matinală. Dacă la începutul bolii durerea apare doar ocazional, după o încărcătură fizică semnificativă și dispare repede în repaus, pe măsură ce boala progresează, intensitatea durerii crește, aceasta nu dispare după odihnă și poate apărea în timpul nopții. Tratamentul artrozei trebuie să fie complex și se face sub supravegherea medicului, incluzând de obicei utilizarea medicamentelor analgezice.
- Infecții. Durerea articulară este frecvent un semn al unor afecțiuni infecțioase, precum gripă, rujeolă, hepatită, tuberculoză etc. De obicei, astfel de dureri dispar de la sine după ce pacientul se vindecă, dar în cazul în care acestea persistă o perioadă îndelungată sau sunt foarte intense, este necesar un consult de specialitate.
Medicamente pentru durerea în articulații Disconfortul nu trebuie tolerat. Prezența prelungită a sindromului dureros nu doar că deranjează ritmul obișnuit al vieții și destabilizează rutina, dar și limitează mobilitatea articulațiilor și poate duce la un „cerc vicios” – intensificarea durerii și/sau menținerea acesteia chiar și atunci când factorul care a provocat-o (precum o traumă sau inflamație) se diminuează. Lipsa unei intervenții de calmare a durerii la timp poate face ca sindromul să devină cronic. Medicamentele analgezice și antiinflamatorii pentru articulații pot elimina rapid și de durată senzațiile neplăcute. Multe medicamente combinate nu doar că reduc durerea, dar și acționează asupra cauzei acesteia (inflamație, umflare sau spasme), precum și asupra percepției durerii în creier.
Cele mai populare medicamente:
- Naproxen face parte din categoria medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene și, prin urmare, reduce inflamația, umflarea și durerea în focarul de afectare sau inflamație. Datorită eliminării sale lente din organism, naproxenul oferă un efect analgezic și antiinflamator pe termen lung.
- Paracetamolul este un analgezic central, adică influențează percepția durerii în creier și participă la activitatea așa-numitei „sisteme antinociceptive” a corpului nostru, care are rolul de a suprima durerea. O caracteristică importantă a paracetamolului este debutul rapid al efectului analgezic – de obicei, deja în termen de 30 de minute de la administrarea medicamentului.
- Drotaverina este bine cunoscută și utilizată pe scară largă în practică clinică datorită efectului său spasmolitic pronunțat – relaxând mușchii netezi, ea contribuie și la eliminarea durerii cauzate de spasm.
- Cafeina și feniramina sunt incluse în compoziția unor medicamente combinate datorită capacității lor de a intensifica efectul analgezic al analgezicelor, ceea ce permite reducerea dozei de componente individuale și, astfel, scăderea riscului de efecte secundare.
Datorită profilului favorabil de siguranță, majoritatea dintre aceste medicamente se eliberează din farmacii fără prescripție medicală.