Patru sfaturi utile pentru tratarea ochilor uscați

Ochii au nevoie de lacrimi pentru a „funcționa” optim. Atunci când nu produc lacrimi sau acestea au o calitate mai puțin bună apare sindromul ochilor uscați, o problemă frecvent întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, conform American Academy of Ophthalmology (1).

Senzația de nisip sau corp străin în ochi, de arsură sau de mâncărime, sensibilitatea la lumină, dificultate în deschiderea pleoapelor la trezire, clipirea cu dificultate ori vederea încețoșată care dispare după clipire sunt doar câteva dintre simptomele date de sindromul ochilor uscați. Toate acestea pot fi ameliorate cu ușurință, căci există numeroase remedii.

Cum poți trata ochii uscați,  descoperă mai jos:

Folosește lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale pot fi un tratament pentru ochi uscați eficient. Sunt acele picături pe care ți le poți pune în ochi ori de câte ori simți că ai nevoie. Totuși, dacă le aplici de mai mult de șase ori pe zi ori dacă ești alergic la conservanți, alege un produs care nu-i conține. În acest fel vei evita iritarea ochilor. 

Ia medicamente prescrise de oftalmolog

Uneori, lacrimile artificiale nu sunt de ajuns pentru a combate ochii uscați. Cere ajutorul unui oftalmolog, căci îți poate prescrie anumite picături ce conțin ciclosporină, o substanță ce are rolul de a spori producția de lacrimi, ajutând astfel la calmarea inflamațiilor glandelor lacrimale.

Adoptă o dietă sănătoasă

Conform Webmd (2), sindromul ochilor uscați poate fi ameliorat și prin schimbarea dietei. Așadar, consumă alimente care conțin acizi grași Omega-3, precum avocado, somon, păstrăv, ton, broccoli, conopidă, varză, banane, zmeură, căpșune, mango, piersici. Toate acestea pot ajuta glandele lacrimale să funcționeze mai bine. În plus, conform sursei citate, uleiul regăsit în lacrimi previne evaporarea rapidă a acestora.

Evită expunerea la ecrane

Folosirea laptopului, a telefonului sau a tabletei poate fi dăunătoare atunci când suferi de sindromul ochilor uscați, întrucât, în acele momente, nu clipești, ochii fiind fixați pe ecran. Pentru a evita apariția problemelor de vedere, ține cont de regula 20/20/20, care presupune să iei pauză de la ecrane la fiecare 20 de minute și să privești timp de 20 de secunde  în depărtare, la 20 de metri. De asemenea, nu uita să folosești lacrimi artificiale dacă simți că apare senzația de ochi uscați atunci când petreci timp în fața unui ecran.

  • În plus, pentru a preveni sindromul ochilor uscați poți să ții cont și de aceste trucuri simple, precum:
  • Evită să-ți bată aerul direct în față, indiferent că vorbim de cel condiționat sau de cel al uscătorului de păr;
  • Folosește un umidificator – un astfel de aparat este extrem de util în sezonul rece;
  • Renunță la fumat – tutunul poate agrava simptomele date de ochii uscați, motiv pentru care ar fi bine să renunți la țigări. Chiar și expunerea la fumul de țigară poate fi dăunătoare, motiv pentru care ar fi bine să eviți să stai lângă cei care fumează.

Sindromul ochilor uscați este o problemă ce poate fi tratată cu ușurință, motiv pentru care nu ezita să folosești lacrimile artificiale ori să ceri ajutorul unui specialist pentru a găsi cel mai bun tratament pentru tine. De asemenea, alege să porți mereu ochelari de soare, vei vedea că te vor ajuta să combați disconfortul dat de această afecțiune.

Bibliografie:

  1. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-dry-eye
  2. https://www.webmd.com/eye-health/dry-eye-relief-tips
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863